Woonproject Zilverlaan

Woonproject Zilverlaan, een uitdagend project voor Domus Wood

In Stene dorp, in het hinterland van Oostende is onlangs het woonproject Zilverlaan in gebruik genomen. In het gebouw vinden 20 personen met een mentale beperking een warme thuis. Het staat midden in een nieuwe woonwijk en bevordert zo  het samenleven met de buurt. In opdracht van vzw Duinhelm uit Oostende werd het bouwbedrijf Mevaco uit Aalter aangesteld als hoofdaannemer. In het niet alledaagse duurzame ontwerp koos de architect vooral voor hout. En zo kwam Mevaco bij Domus Wood terecht.  Domus Wood staat bekend voor de prefabricatie van houtbouw en voor gevelbekleding uit hout. Dit project was een kolfje naar hun hand.

Wij spraken met Kristof Van Poucke , de projectleider bij Mevaco en met Vincent Verheughe, projectleider bij Domus Wood.

Duinhelm

Na het binnenhalen van het project Zilverlaan in opdracht van vzw Duinhelm ging onze aankoopdienst op zoek naar onderaannemers voor de specifieke bouwtoepassingen. Omdat het ontwerp bijna volledig uit houtskeletbouw bestond en ook de gevel in hout moest bekleed worden, vroegen we o.a. aan Domus Wood prijs voor dit niet alledaags project. Na verschillende onderhandelingen werd voor Domus Wood gekozen, niet alleen omdat ze de beoogde prijs voorstelden, maar ook omdat de planning binnen afgesproken termijn kon gerealiseerd worden .
Dat het project een uitdaging zou zijn, dat wisten we.

De architect koos immers voor een heel specifieke ‘gekrulde’ vorm van het gebouw en het dak was ook niet standaard. Alle niet-dragende elementen waren in houtskelet alsook de voor-en achtergevel van wel meer dan 60 meter lang.’

1713514335767

Prefabricatie in eigen werkplaats

Domus Wood begon de wanden uit te tekenen en te produceren in hun werkplaats. Deze werden in pakketten geleverd. Op de werf zelf moesten ze enkel geplaatst worden.

Het dak was andere koek. Omdat de dakstructuur zo specifiek was, kon het dakgebinte en het onderdak voor de zinkwerken niet prefab gemaakt worden. Alles moest ter plaatse gebeuren en vooral aangepast worden. Dit werk kon heel moeilijk op voorhand worden ingeschat, maar met wat extra mannen op de werf is alles toch binnen de geplande termijn opgeleverd.

Als projectleider kijk ik heel positief terug naar de samenwerking met Domus Wood. Een vlotte communicatie, snelle reactie bij opmerkingen en goede stielmannen op de werkvloer, dat vinden wij bij Mevaco belangrijk. Als er nog projecten met houtstructuur moeten worden uitgevoerd, zullen we hen zeker opnieuw prijs vragen.’

Kristof Van Poucke, Mevaco

1713514335988

Een fijne uitdaging

‘Het project voor aannemer Mevaco in Stene bij Oostende was een fijne uitdaging voor Domus Wood. Het was een groot project in 2 fasen: de ruwbouw (houtskelet) en de gevelbekleding.
We slaagden erin om alle wanden te prefabriceren, ook al was de gebogen vorm niet evident. Het was millimeterwerk om de panelen juist en mooi aaneensluitend te plaatsen. Best wel trots dat we op een lengte van wel 60 meter nog geen centimeter speling hadden.

De dakspanten konden niet prefab, alles moest ter plaatse in elkaar gezet worden. Dit terwijl dit niet onze corebusiness. Wij bereiden het liefst alles voor in onze productiehal waar er een beschermd klimaat heerst.

Het dak was in een scheluwvorm, in boogvorm en in helling. Een uitdaging, zeker omdat hout bijna niet buigzaam is. Door de expertise van de arbeiders van Domus Wood werd dit huzarenstuk tot een goed einde gebracht.

De tweede fase was de gevelbekleding in binderholzplaten in schubvorm en een open muurbekleding in thermowoordplanken.

Duinhelm2

Wij vonden het fijn om voor aannemer Mevaco te werken. Er heerste een aangename samenwerking op de werf tussen de verschillende collega-onderaannemers wat maakte dat iedereen de deadline haalde.

Voor Domus Wood is woonproject Zilverlaan een prestigeproject waar we onze tanden in konden zetten en waar we geen enkele uitdaging uit de weg gingen. Best wel trots op de realisatie.’

Vincent Verheughe, Domus Wood

Het gebouw is een eyecatcher in de buurt en straalt een warmte uit.
Een mooi staaltje van vakkennis in uitvoering en in kwaliteit.