Huiszwambestrijding

Snel en deskundig huiszwam laten bestrijden?

De huiszwam, samen met zijn lange schimmeldraden, kan de (hout)oppervlakken in uw woning ernstig beschadigen. Door de huiszwam te bestrijden via een gespecialiseerde aanpak, zorgt domus tech ervoor dat de zwam in uw huis zich niet verder ontwikkelt én dat er een gezond leefklimaat heerst in uw woning.

Diagnose huiszwambestrijding

Huiszwambestrijding

Hoe nestelt een huiszwam zich in uw woning?

De huiszwam, of serpula lacrymans, is een schimmelsoort die dol is op woningen met een hoge vochtigheidsgraad (meer dan 70%). Kampt u bijvoorbeeld met een vochtprobleem zoals een lek of opstijgend vocht, dan is de kans veel groter dat u deze vervelende schimmel over de vloer krijgt. Daarnaast spelen ook warmte, slechte verluchting en een gebrek aan licht een rol in de ontwikkeling van de huiszwam.

Hoe kunt u de huiszwam herkennen?

De kelderzwam of huiszwam valt eenvoudig te herkennen. Als u onderstaande zaken waarneemt, dan is het dringend tijd om de huiszwam te bestrijden:

 • muffe geur in huis
 • poederige houtstructuur
 • verf en/of behangpapier komt los
 • zwamdraden en vruchtlichamen
 • kubusvormige barsten in het hout
 • doffe klank is hoorbaar als u tikt op het hout
 • vervorming en verkleuring van de houtstructuren
 • vruchtlichaam met een bruinrode kleur en witte randen

Wat zijn de gevolgen van een zwam in huis?

Tijdig ingrijpen om de huiszwam te bestrijden is een absolute must. Dit laat toe om de omvang van het probleem te beperken en een aangepaste behandeling te voorzien. Als huiszwammen en schimmeldraden zomaar hun gang kunnen gaan, kan dit bijzonder schadelijke gevolgen hebben voor zowel uw woning als uw gezondheid:

 • De huiszwam tast de cellulose van hout aan en veroorzaakt houtrot. Dit maakt de houten structuren en/of draagbalken in uw woning steeds brozer tot ze uiteindelijk verpulveren. Bovendien kan een zwam in huis zich doorheen de muren verplaatsen en zelfs pleister-, metsel- en voegwerk beschadigen. Het gevolg is een onstabiele woning die, in het slechtste geval, onbewoonbaar verklaard kan worden.
 • De huiszwam verspreidt schimmelsporen die zowel op uw huid als in uw luchtwegen terecht kunnen komen. Dit kan onder meer leiden tot huidirritatie, jeuk, eczeem, allergieën, luchtweginfecties en ademhalingsproblemen.

Doeltreffende zwambestrijding door domus tech

Domus tech heeft sinds 1982 een betrouwbare reputatie opgebouwd in o.a. vochtbestrijding, kelderdichting, betonherstelling, houtwormbestrijding, huiszwambestrijding en balkkoprestauratie. Dankzij onze expertise en hands-on aanpak weten we de huiszwam in een mum van tijd te bestrijden. We doorlopen in totaal vier stappen om dit te realiseren:

 1. We pakken de oorzaak van het probleem aan (bv. lekkage of opstijgend vocht) om ervoor te zorgen dat het probleem zich niet meer herhaalt.
 2. We onderzoeken de aard en exacte verspreiding van de huiszwam of kelderzwam. Waar nodig ontmantelen we de aangetaste zones.
 3. We verwijderen alle vruchtlichamen, schimmeldraden, schimmelsporen en aangetaste houtelementen.
 4. We verbranden het aangetaste oppervlak en behandelen het door massa-impregnatie met een niet-giftige fungicide.
1138