Historisch pleisterwerk

Laat uw historische pleisterwerk herstellen via authentieke pleistertechnieken

Uw historische pleisterwerk zorgvuldig laten herstellen? Domus arte is al meer dan 40 jaar de referentie voor de restauratie van historisch stucwerk. We herstellen historische panden moeiteloos in hun oude glorie mét behoud van authenticiteit dankzij onze jarenlange ervaring, artisanale technieken en diepgaande kennis van historische bouwstijlen.

Is uw historische stucwerk geschonden?

Historische gevels en sierelementen binnen- of buitenshuis zijn niet alleen een streling voor het oog, maar kennen een belangrijke historische waarde. Doorheen de jaren kunnen deze authentieke blikvangers het echter zwaar te verduren krijgen. Barre weersomstandigheden, onkundig stucwerk of opstijgend vocht zijn slechts enkele factoren die hiertoe bijdragen.

In deze gevallen is het dringend tijd om uw beschadigde pleisterwerk te herstellen:

 • barsten of scheuren in historisch pleisterwerk
 • zichtbare vervuiling of een doffe laag op uw historische gevel
 • gevelversieringen en geveldetails verliezen hun tekening of reliëf
 • mouluren of rozetten zijn verweerd, gebroken of ontbreken

Hoe gaan onze stukadoors en restaurateurs te werk?

Bij domus arte stellen we alles in het werk om uw pleisterwerk in ere te herstellen op een historisch verantwoorde manier. We zorgen er steeds voor dat alle gebruikte technieken en materialen naadloos aansluiten bij het karakter en de stijlkenmerken van uw pand. Authenticiteit staat centraal bij elk project dat we voor onze rekening nemen. Alle stukadoors en restaurateurs staan onder leiding van een ervaren projectleider die zal fungeren als uw vaste aanspreekpunt.

20200826_083719

Historische pleisterwerken met minerale pleister

Onze deskundige stukadoors werken met minerale pleistermortel i.p.v. siliconenpleister om uw oude pleisterwerk te herstellen en te renoveren. De minerale pleister is een samenstelling van kalk en/of cement, zand, water, vulstof en kleurpigmenten. Het materiaal leent zich perfect om historische gebouwen te restaureren, oneffenheden te verbergen en decoratieve patronen aan te brengen.

rotspleister domus arte

Speciale pleistertechnieken

Soms dienen we speciale pleistertechnieken te hanteren om uw historische pleisterwerk te herstellen. Dat is het geval bij bepleistering zonder schilderen of wanneer er voorschriften gelden van de Dienst Monumentenzorg.

 1. Rotspleisterwerk:
  De rotspleister heeft een oneffen, willekeurig reliëf en ziet eruit als een ruwe rots of boomschors. Onze stukadoors bewerken het pleisterwerk met de hand om bijzondere resultaten te bereiken.
 2. Simili-pleisterwerk:
  Het woord ‘simili’ is afgeleid van het Franse ‘simili pierre’, omdat het pleisterwerk natuursteen imiteert. Deze pleister vertoont kleine glinsteringen wanneer de zon erop schijnt.
 3. Cimorné-pleisterwerk:
  De term is afgeleid van het Franse woord ‘ciment orné’ of ‘versierd cement’. Ingestrooide glasdeeltjes of vermalen marmer geven het pleisterwerk een exclusief uitzicht.
Domus_Arte_2.3_MaxRes_Moment1

Restauratie van (gevel)ornamenten

Wanneer we uw oude pleisterwerk herstellen en renoveren, schenken we ook aandacht aan alle sierelementen. We werken met de beste restaurateurs die uw moluren en rozetten in een nieuw en authentiek kleedje steken. Verweerde of gebroken sierelementen herstellen we handmatig in hun oorspronkelijke staat of reproduceren we in eigen atelier.