Balkkoprestauratie

Stabiliseer uw woning dankzij een balkkoprestauratie

Brengt een verrotte, houten balkkop de stabiliteit van uw woning in het gedrang? Met meer dan 40 jaar ervaring op de teller handelt domus tech elk bouwfysisch probleem efficiënt en deskundig af. Aan de hand van een balkkoprestauratie zorgen we ervoor dat u opnieuw veilig en zorgeloos in uw woning kunt vertoeven.

Hoe ontstaat een balkkopbeschadiging?

De houtstructuren in uw woning zijn bijzonder gevoelig en kunnen verzwakken door diverse factoren. Zo kunnen bijvoorbeeld vochtproblemen, houtwormen of huiszwammen aan de basis liggen van de houtaantasting. Vaak tasten deze boosdoeners echter enkel de balkkoppen aan, i.e. de uiteinden van de houten draagbalken. Dit komt bijvoorbeeld door de hoge vochtigheidsgraad van de muren.

Deze balkkopbeschadiging kan de volledige stabiliteit van uw woning ondermijnen, ook al verkeren de overige delen van de houten balken nog in perfecte staat. In het belang van uw veiligheid, is het daarom essentieel om de aangetaste balkkoppen zo snel mogelijk te herstellen en te stabiliseren. Een efficiënte en vakkundige houtrestauratie is absoluut aan de orde.

Zo herstellen we de balkkoppen in ere

Zijn enkel de balkkoppen beschadigd? Dan is het helemaal niet nodig om de houten balken in hun totaliteit te herstellen, een balkkoprestauratie volstaat. Met een polymeerchemische prothese zorgen we ervoor dat de houten draagbalken in uw woning hun originele structurele draagkracht terugwinnen, terwijl de authentieke (en historische) uitstraling ervan bewaard blijft. Tijdens de balkkoprestauratie doorloopt ons team enkele cruciale stappen:

  1. We nemen de vochtoorzaak weg.
  2. We maken de balkkop vrij (door bijvoorbeeld omringend metselwerk weg te kappen) en verwijderen het aangetaste hout of houtrot.
  3. Met een hoogwaardige epoxylijm brengen we wapeningsstaven aan in het gezonde hout.
  4. We maken een verloren bekisting in een gelijkwaardige houtsoort.
  5. We mengen een lichtgewicht epoxymortel en gieten het op de bekisting.
  6. We kunnen de herstelde balkkop ten slotte esthetisch bijwerken om de kleur en stijl van de originele balk te benaderen.