Houtskelet

Houtskeletbouw: ecologisch, energiezuinig en duurzaam bouwen

Domus wood is al meer dan 40 jaar dé expert op vlak van houtskeletbouw, houten gevelbekleding en optopping. We ontwerpen, produceren, leveren en plaatsen lucht-, water- en winddichte houtskeletten voor zowel kleine als grote projecten, van scholen en kantoren tot hotels en ziekenhuizen. Ons deskundige team hanteert steeds de strengste kwaliteitseisen en werkt met de hoogste precisie om een onberispelijk resultaat te garanderen.

Waarom kiezen voor houtskeletbouw?

Houtskeletbouw wint vandaag de dag steeds meer aan populariteit. En dat hoeft niet te verbazen als we alle voordelen op een rijtje zetten. Houtskeletbouw is een bijzonder ecologisch, energiezuinig en duurzaam bouwsysteem dat zowel kan toegepast worden bij nieuwbouw-, renovatie- als verbouwprojecten.

Kortere bouwtijd

De houtskeletten worden volledig geprefabriceerd in ons eigen atelier. Daardoor kunnen we op de werf zelf heel snel een lucht-, water- en winddichte basis plaatsen voor uw gebouw. Een houtskeletbouw woning in prefabricatie kan ongeveer twee keer sneller gerealiseerd worden dan een traditionele woning. Om de efficiëntie nog meer te verhogen, kunnen we in onze geprefabriceerde wanden de nodige voorbereidingen treffen voor de integratie van technieken (zoals bijvoorbeeld HVAC) en buitenschrijnwerk.

Lagere energiefactuur

De houtskeletten van domus wood garanderen een doorgedreven isolatie en perfecte luchtdichtheid. Hout heeft daarnaast uitstekende isolerende eigenschappen. Houtskeletbouw houdt op die manier het energieverbruik zo laag mogelijk, vermijdt bouwknopen en herleidt warmteverlies tot een minimum. Dit vertaalt zich in een lagere energiefactuur en groter leef- en/of wooncomfort met een gezonder binnenklimaat.

Minder kosten

Dankzij de lichte constructie volstaat in vele gevallen een lichtere fundering. Doorgaans kan de bestaande structuur behouden blijven bij een houtskeletconstruct, i.e. als aanbouw of optopping. Hierdoor komt er meer budget vrij voor de afwerking van de lage-energiewoning, passiefwoning of BEN-woning (bijna-energieneutraal).

Ecologisch verantwoord

Hout is een hernieuwbare en ecologische grondstof die CO2 opslaat. Bovendien is de productie van een houtskeletbouw woning een stuk milieuvriendelijker dan de bouw van een traditionele woning. Daarnaast werkt domus wood enkel met PEFC– en FSC-gecertificeerd hout, materiaal dat ontgonnen wordt uit duurzaam beheerde bossen.

Duurzaam

Hout heeft een minstens even lange levensduur als traditionele bouwmaterialen en vergt relatief weinig onderhoud. Houtskeletbouw is dus ook een bijzonder duurzame bouwmethode.

Brandveilig

Misschien zou u dit op het eerste zicht niet denken, maar houtskeletbouw is uiterst brandveilig. Massief hout kent namelijk een lage reactiesnelheid en begint pas te ontbranden bij hoge temperatuur. In geval van brand gaat het hout verkolen en ontstaat er een isolatielaag rond het hout, wat de kans op instorting vertraagt. Dit staat in schril contrast met staal, dat smelt en veel sneller zijn draagkracht verliest.

Oneindige architecturale mogelijkheden

Met een houten skelet zijn er geen architecturale beperkingen. Beoogt u een moderne, strakke, klassieke of landelijke stijl? Wilt u een open architectuur creëren boordevol natuurlijk licht? Met houtskeletbouw gaan alle deuren open.

Gezond en droog bouwen

Houtskeletbouw vraagt geen droogtijd omdat er geen water te pas komt aan deze bouwmethode. Dit in tegenstelling tot de traditionele bouwmethodes waarbij er gemiddeld zo’n 1000 liter water gebruikt wordt, o.a. voor het aanmaken van cement, beton en stucwerk. Het duurt soms jaren vooraleer dit vocht uit het gebouw verdwijnt, wat de isolatiewaarde negatief beïnvloedt.

1389

Domus wood: houtskeletbouw van de bovenste plank

DOMUS WOOD 3

1) Studie en ontwerp

Ons gespecialiseerde studiebureau ontwerpt en tekent de volledige houtskeletconstructie. Dit doen we steeds op basis van uw wensen en met het oog op een optimale isolatie en maximale lucht-, water- en winddichtheid. Enkel zo kunnen we ecologisch, energiezuinig en duurzaam bouwen. We bieden bovendien houten gevelbekleding aan om de woning af te werken met een esthetische buitenschil.

DSC02957

2) Productie en testing

Zijn de technische ontwerpen en tekeningen goedgekeurd? Dan prefabriceren we de getekende houtskeletconstructie en de gevelbekleding in hout, Volkern® of vezelcementplaten in ons eigen atelier. Bovendien brengen we isolatiemateriaal aan in de houtskeletwanden, aangevuld met de nodige materialen in functie van de luchtdichtheid en vochthuizing. Tot slot onderwerpen we de houten elementen aan strenge kwaliteitscontroles.

DSC03152

3) Levering en plaatsing

Als de houten elementen volledig afgewerkt zijn, komen we deze leveren bij u op de werf. Indien gewenst kunnen onze vakmannen de geprefabriceerde houtelementen vakkundig plaatsen en verbinden tot een afgewerkt huis of gebouw.