Schonere lucht dankzij verf

Schonere lucht dankzij verf

Je voorgevel opfrissen met een nieuwe laag verf en tegelijk de buitenlucht zuiveren? Het klinkt bijna een utopie, maar het kan. Luchtzuiverende gevelverf noemt men ook wel fotokatalytische verf.

In de verfindustrie is het principe van de fotokatalyse nu ook doorgedrongen tot de verfrecepturen. Door een fotokatalytisch werkzaam pigment en minerale bindmiddelsystemen te combineren, bestaat er nu een verfoplossing die niet alleen lang meegaat, maar ook nog eens zelfreinigend is.

Foto-actieve mineraalverven helpen bij de afbraak van schadelijke stoffen in de lucht, zoals stikstofoxiden, broeikasgassen of vervuilingen van het oppervlak. Hierbij neemt de duurzaamheid van de organisch gebonden laag niet af.

pexels-emma-pollard-1534925

Wat is fotokatalyse?

Bij de fotokatalyse wordt een bepaalde stof (=katalysator) onder invloed van licht (=foto) ertoe aangezet, een chemische reactie uit te oefenen zonder zichzelf te verbruiken. De katalysator is na afloop van de reactie weer terug in zijn oorspronkelijke toestand. Een bekend voorbeeld van fotokatalyse
in de natuur is de fotosynthese bij planten.

 

Impact van fotokatalytische mineraalverven

Het belangrijkste voordeel voor mens en natuur is dat deze verf ecologisch is. Fotokatalytische mineraalverven zorgen voor langdurig schone gevels en leveren een zinvolle bijdrage aan een betere luchtkwaliteit.

De stoffen kunnen reageren op uitlaatgassen en industriële uitstootgassen en ze omzetten in koolstofdioxide en water. Deze soort verf is dus ideaal voor mensen die wonen in drukke stadscentra of nabij industrieterreinen, omdat ze helpt om de luchtvervuiling in de gehele regio te helpen verminderen.

pexels-ksenia-chernaya-5691631

De grote vuilbestendigheid van fotokatalytische mineraalverven is te danken aan drie aspecten:

1) Zelfreinigend effect

Een hydrofiel oppervlak ondersteunt de zelfreinigende werking van de gevel als deze vochtig wordt door regen of dauw. De afwerkingslaag verlaagt de oppervlaktespanning van het water, waardoor vuil makkelijker wegspoelt.

2) Droogt sneller

Het water verdeelt zich als een dunne film over het oppervlak. Door het grotere verdampingsoppervlak waarover het water is verdeeld, droogt het veel sneller op dan bij oppervlakken met een hydrofobe afwerkingslaag.

3) Antistatisch en niet-thermoplastisch

Silicaatverven zijn antistatisch en niet-thermoplastisch. Vuilpartikels hechten dan ook moeilijk aan het oppervlak.

Domus arte zet deze verf in voor de gevelrenovatie of -restauratie. Meer weten? Neem contact op, we informeren je graag verder.