Ambachtelijke rotspleister

domus arte bekleedde de gevel van een volledig gerenoveerde villa in Knokke met rotspleister: een soort van sierpleisterwerk met een ruw reliëf. Een hele uitdaging, maar het resultaat is prachtig.

IMG_0081

DROOMHUIS

Guy Pieters is kunsthandelaar, galeriehouder in Sint-Martens-Latem en Knokke-Heist en eigenaar van de Fondation Linda et Guy Pieters in Saint-Tropez. Vier jaar geleden kocht het echtpaar een villa uit 1955 in Knokke-Heist. “We woonden zelf schuin tegenover het huis en waren er al jaren weg van. De villa kwam al eens te koop in 1988, maar toen hadden we niet de mogelijkheid om het te kopen. Toen het 4 jaar geleden terug te koop stond, hebben we geen seconde getwijfeld”, vertelt Guy Pieters.

GEKENDE ARCHITECT

Guy en Linda Pieters kwamen in contact met domus arte via de vermaarde architect Stephane Boens. “Hij verzekerde ons dat domus arte uitstekende kwaliteit en een goede naservice biedt”, vertelt Pieters. Het was niet de eerste keer dat domus arte met Stephane Boens samenwerkt. De architect uit Sint-Martens-Latem staat bekend om zijn fijne detaillering en voorkeur voor klassieke projecten en traditionele technieken.

AUTHENTIEKE CHARME

Het pand werd grondig verbouwd; enkel de ruwbouw bleef staan. De originele rotspleister aan de gevel was dringend aan vervanging toe. De nieuwe eigenaars vroegen domus arte om de oude pleister te verwijderen en terug op te bouwen zoals voorheen. “Die rotspleister maakt deel uit van de charme, net zoals het strodak dat ook vernieuwd werd”, zegt Paul Gildemyn van domus arte.

Knokke rotspleister online

KLEURENSPEL

Het echtpaar wou de authentieke sfeer van de jaren 50 zowel binnen als buiten behouden. Dat vroeg om veel stalen. Niet alleen om de juiste structuur van de rotspleister te bepalen, maar ook voor de kleuren. “We hebben de oorspronkelijke gevelkleur behouden. Het bijzondere is dat rotspleister coloristisch meeleeft met de weersomstandigheden: bij zonnig weer lijkt de gevel wit, bij bewolking eerder beige”, vertelt Guy Pieters.

AMBACHTELIJKE TECHNIEK

Rotspleister wordt aangebracht via een manuele, ambachtelijke techniek. Op de gemetste gevel komt eerst een vlakke cementgebonden onderlaag. Daarop komt de rotspleister. De consistentie van de rotspleister wordt eerst grondig getest – die mag niet te nat of te droog zijn. Vervolgens bepaalt domus arte de juiste afstand tot de muur. Van zodra de machine de pleister uitstoot, moet de vakman vloeiend mee bewegen om de pleisterlaag mooi te verdelen. Het project in Knokke werd uitgevoerd door twee vakmannen die perfect op elkaar afgestemd zijn. Zo creëerden ze een gelijkmatig resultaat. De pleister werd opgebouwd in 4 lagen, zodat de mortel niet kan uitzakken.

rotspleister Knokke 1

TOUR DE FORCE

Volgens Paul Gildemyn is rotspleister aanbrengen telkens weer een uitdaging. “Het is geen courante techniek. Je moet ook veel aandacht hebben voor detaillering én het voorbereidende werk. Rotspleister spat alle kanten uit, dus ramen, deuren, plinten en vensterbanken moeten perfect afgeschermd zijn. Een bijkomende uitdaging waren de retouches aan ons eigen werk. De architect had een overdekt terras in hout voorzien, maar dat werd terug afgebroken. Daardoor waren er onbepleisterde vlakken in de gevel. Die hebben we onzichtbaar hersteld. We hebben ook het plafond van de overdekte inkom en de kleine moluren daarin mee bepleisterd. Niet makkelijk, maar met een mooi resultaat.”

IN ERE HERSTELD

“We zijn enorm tevreden over domus arte”, zegt Guy Pieters. “We wilden het huis in zijn eigenheid bewaren, en domus heeft die vraag gerespecteerd. Ze denken mee én hebben mensen met de juiste vakkennis in huis. Want domus arte heeft nog zoveel meer gedaan, zoals het schilderwerk van het hout en de onzichtbare herstelling van de authentieke plinten. Ik raad hen aan bij al mijn vrienden die ook aan het renoveren zijn.”

 

Begin augustus trokken Linda en Guy Pieters, die eigenlijk in Sint-Martens-Latem wonen, in hun nieuwe woning. “We zijn zo blij met onze renovatie dat we van plan zijn om van Knokke onze vaste stek te maken.”

Rotspleister iets voor jouw woning? Neem contact op met het team van domus arte of bel ons op 09 395 61 10

rotspleister

ambacht

historische pleisterwerken

schilderwerken