Restauratie kapel de Robiano

De kapel op kasteeldomein de Robiano is opnieuw een pareltje

Op het kasteeldomein de Robiano in Tervuren bevindt zich het hoofdkantoor voor België van het Amerikaans softwarebedrijf SAS. Na een uitgebreide restauratie nam de administratieve zetel er in 1997 haar intrek.  De neoromaanse huiskapel die deel uitmaakt van het kasteel was nog niet gerestaureerd. Enkele jaren geleden diende SAS een dossier in bij Erfgoed en zette zo de procedure voor herstel in gang. Na een lange voorstudie kregen ze groen licht om te starten.

Marleen Reiniers, de facilitymanager bij SAS nam het projectmanagement op zich. Na de aanbesteding werd er beslist om niet met één hoofdaannemer te werken, maar met verschillende nevenaannemers voor dakwerken, gevelrestauratie, glasramen en muurschilderingen.

Robiano domus arte

Gevelrestauratie

Domus arte werd ingeschakeld voor de herstelling van de buitenschil en aan Paul Gildemyn, al meer dan 20 jaar projectleider bij domus arte, werd gevraagd om de coördinatie van de werken op zich te nemen.
In 2018 werd gestart met de werken. Dat het een project van lange adem ging worden, dat wisten ze. Bij een grondige restauratie komen er immers altijd onverwachte problemen tevoorschijn.
En toen brak in 2020 de pandemie uit. De binnenwerken kregen enorme beperkingen opgelegd. Gelukkig waren die voor de buitenwerken minder streng.

Zowel de experten van domus arte als domus tech werden voor de restauratie ingeschakeld.
* Domus arte voor de buitengevel en de tientallen natuursteenherstellingen binnen en buiten. Voor de gevel werd de techniek van lagedrukreiniging (torbo reiningingssysteem) toegepast, een heel secuur werk.
* Domus tech voor de balkkopherstelling in het dakgebinte, om het opstijgend vocht weg te werken en voor de zwambehandeling om de muren.
Die balkkopherstelling was niet evident want de bereikbaarheid was moeilijk. Dit technisch probleem werd opgelost door metalen spantschoenen te gebruiken.

natuursteenelementen

‘Het was een aangename samenwerking met domus team. Paul coördineerde de werken zoals het hoorde. Op de vergaderingen met ons als bouwheer en aNNo architecten werden we altijd heel goed gebrieft. Bij de keuze van de voegen voor de buitengevel zette hij wel 10 stalen op de muur telkens met een minuscuul verschil. En zo konden we perfect de juiste tint kiezen.
Paul dacht ook echt mee met het project. Toen het dak er letterlijk afging dacht Paul eraan om wachtleidingen te leggen voor de elektriciteitswerken na de restauratie. Dit was niet opgenomen in de aanbesteding. We zijn toch blij dat hij eraan dacht. Het zal ons nadien heel wat breekwerk besparen.
Voor de verdere restauratie van het kasteel de Robiano zijn er al plannen. Wij hopen dat we opnieuw op dit team kunnen rekenen.
Grote projecten hebben vaak een wrang nasmaakje op het einde. En ik spreek uit ervaring.
De restauratie van de kapel niet. Het was echt fijn om op dit team van aannemers te kunnen vertrouwen en de coördinatierol van Paul zit hier voor een groot stuk tussen.’

Marleen Reiniers, SAS

Dit project kreeg ook aandacht in de reeks ‘Kastelen en parken in de Vlaamse Rand’ op Ring tv.  Je kan in de aflevering een deel van de werken volgen.

Domus arte heeft hier opnieuw bewezen dat we meer zijn dan enkel een aannemer die restauratiewerken uitvoert.
Een tevreden bouwheer en misschien wel een nieuwe samenwerking in de toekomst.

Daarvoor doen we het.
Meer weten? Contacteer ons om je project te bespreken.