Lego Discovery Center in Brussel, een totaalproject om u tegen te zeggen

Lego Discovery Center in Brussel, een totaalproject om u tegen te zeggen.

Sinds de zomer van 2022 is België een attractie rijker. In het winkelcentrum Docks Brussel kan je het indoor pretpark Legoland Discovery Center bezoeken. De leegstaande winkelruimte van de elektronicaketen MediaMarkt werd omgetoverd tot een avonturenpark met videogames, 4D-cinema-attracties, virtualrealityervaringen tot zelfs een treintje dat de 12 zones verbindt.
Domus pro won de aanbesteding die het architectenbureau LD2 uit Brussel uitschreef en kan nu dit groots project op hun palmares schrijven.
We interviewden de projectcoördinator die dit immense project in goede banen leidde.

IMG_20221104_091345_745

Domus pro is gekend voor de binnenafwerking in gebouwen. Was dit hier ook het geval?

Neen, voor het Lego Discovery Center moest domus pro instaan voor alles: sloopwerken binnen, buitenomgeving, betonwerken, funderingswerken, vloeren, wanden, technieken, HVAC, loodgieterij, schilderwerken …
Dus echt alles. Sommige delen van de werken werden uitbesteed aan vaste partners die dezelfde kwaliteit van werken kunnen garanderen als domus arte, maar het overgrote deel werd door het team van domus pro uitgevoerd.

We kunnen hier echt spreken van een Internationaal project.

Ja, Lego is Deens, maar sinds ze Merlin Entertainments overnamen, is hun hoofdkwartier in Duitsland gevestigd. Het architectenbureau die het Lego Discovery center ontwierp kwam uit het Verenigd Koninkrijk, het studiebureau voor de technieken was van Luxemburg en wij waren de Belgische aannemer die alles uitvoerde onder het toeziend oog van LD2 Architecten uit Brussel.
Partijen uit meer dan 12 verschillende landen participeerden aan dit reusachtig project.

lego juni 2022

Complex en uitdagend zijn twee termen die bij dit project passen.

Complex omdat de plannen vaak moesten worden bijgestuurd. Dit Discovery Center is de eerste in zijn soort wereldwijd, dus er waren nog wat kinderziekten in het ontwerp. Ook de stabiliteit van het gebouw een uitdaging. Het gebouw staat immers op een ondergrondse parking. Wat er ontworpen werd, moest daarom vaak bijgestuurd worden.
We moesten ons ook houden aan de strenge Duitse normen die de opdrachtgever eiste én ook rekening houden met wat in België verplicht is. Gelukkig was er een goed contact met de projectarchitect, dagelijks werd alles besproken, aangepast en gecontroleerd.

Ik veronderstel dat het een huzarenstuk was om de opleverdatum te halen.

Dat was het zeker. We konden net na het bouwverlof in 2021 starten en we wisten dan al dat we tijdens de kerstvakantie moesten doorwerken, wilden we de vloer- en plafondwerken klaar krijgen. Er werd vaak dag en nacht gewerkt, en ja, ook tijdens het kerstverlof. Dat vergde niet alleen een enorme voorbereiding, maar ook een grote inzet van iedereen. Om de vloer te gieten hadden we bijvoorbeeld 22 uitvoerders nodig.

De materialen kwamen van over heel Europa, ook dat was een uitdaging om alles op tijd ter plekke te krijgen. Er zijn bijvoorbeeld 37 verschillende soorten vloeren gebruikt.

Maar in juni 2022 kon het indoor attractiepark zijn deuren openen voor het grote publiek.

lego juni 2022 1

Domus pro heeft hier een van zijn grootste projecten tot op heden gerealiseerd.

Dat is waar, dit project was een totaalproject waar domus pro de leiding nam en ik mocht dit allemaal coördineren. Onze mannen hebben prachtig werk verricht en hebben vaak een tand moeten bijsteken. Zeker omdat niets standaard was.
Achter elk legoblokje en legomeesterwerk dat je nu ziet, zit denkwerk en technologie.
De maquettes behelzen meer dan 120 m², wat uitzonderlijk groot is. Hieronder zitten stalen structuren, kabelgootjes, kabels … Elk detail was belangrijk, alles moest en moet werken.
En omdat het Discovery Centrum het eerste indoorpark was van Lego, hadden we ook niets om op terug te vallen.
Elke zone was complex. In het verleden coördineerde ik al enkele grote projecten, maar dit was toch wel heel speciaal.

Hoe kijkt Lego naar de samenwerking met domus pro terug?

De algemene projectmanager op het hoofdkwartier in Duitsland was tevreden, hij is een heel bekende naam in de wereld van de attractieparken en begeleidde bijvoorbeeld al de bouw van enkele Disneyparken. Er werd achteraf over geen enkel punt nog gediscussieerd en dat zegt genoeg.

En hoe kijkt domus pro naar dit project?

Het Lego Discovery Center in Brussel is een project waarop domus pro trots mag zijn. Wij hebben het eerste indoorpark van Lego gerealiseerd. Wie kan dat zeggen? Onze aanpak is nu de basis voor de volgende Lego Discovery Centers.

Wij hebben hier bewezen dat we iedere uitdaging aankunnen. Dat belooft voor de toekomst. Wil je weten wat domus pro kan betekenen voor jouw project? Contacteer ons op 09 395 61 10