Gevelrenovatie Standaard Boekhandel Aalst

Gevelrenovatie Standaard Boekhandel Aalst

Standaard Boekhandel bewoont al enkele decennia het pand in Nieuwstraat 38 te Aalst.  Het gebouw was verouderd en de gevel extreem verweerd en vervuild. Grondige gevelrenovatie was nodig. Bij de bouwaanvraag was de belle-epoquegevel terug in ere herstellen een van de voorwaarden van Stad Aalst. Geen moderne look, maar een historische remake. .

22 Gevelrestauratie Aalst nab

De bouwheer en de architect schakelden bouwhistoricus Johan Grootaers in om dit project te begeleiden. De bestaande gevel werd nauwgezet opgemeten en tot in de kleinste details gedigitaliseerd voordat ze met de afbraak startten. Elk ornament werd minutieus afgebroken en bewaard.

Voor de gevelbekleding werd geopteerd om met simili-bepleistering te werken. Deze historische bouwtechniek is niet te vergelijken met de traditionele gevelpleister met kalkmortel. Simili-pleister heeft de look and feel van Pierre de France en kan met nieuw gegoten ornamenten en voegenpatroon een natuursteengevel perfect imiteren.

In hun zoektocht naar een aannemer om deze gevel in zijn eer te herstellen, kwam de architect bij Domus arte uit.  Na enkele meetings en onderhandelingen met het controleorgaan SECO kreeg Domus arte groen licht. De opmetingen en de bewaarde ornamenten (raamlijsten, guirlandes, roosjes …) werden overhandigd en in hun atelier in Evergem gingen de vakmannen van Domus arte aan de slag met het maken van de mallen en het gieten/reproduceren van de sierstukken. Toen deze voldoende uitgehard waren, konden de werken ter plaatse starten. Eerst een basislaag en dan de ornamenten en de afwerkingslaag in simili-pleister. Door het voegenpatroon na te bootsen lijkt het alsof de gevel volledig uit natuursteen opgetrokken is.

ornamenten gevel Aalst boekhandel

‘De renovatie van deze belle-epoquegevel was geen eenvoudig project, het gebouw was verouderd, de gevel verweerd en stond scheef. Ook moesten we de bestaande look van de gevel bewaren. Het eerste contact met Domus Arte gaf ons meteen vertrouwen. Technisch -commercieel adviseur Jeroen De Spiegeleer was onmiddellijk mee met het verhaal en dacht constructief mee. De samenwerking met het controleorgaan SECO verliep vlot en wij kregen van Domus arte antwoord op al onze technische vragen.

Ook besefte Domus arte dat de gevelafwerking geen maanden meer op zich kon laten wachten. De boekhandel was immers al terug open. Dus zetten ze er vaart achter. Wij waren enorm onder de indruk van de professionele aanpak en begeleiding van zowel Jeroen als  van projectleider Paul Gildemyn van Domus arte. Dat stelde ons gerust.

Omdat de gevel scheef stond hebben we ook Domus arte gevraagd om de afwerking van de vitrines op de begane grond in blauwe hardsteen te coördineren. Zo konden zij ervoor zorgen dat alles mooi aansloot op de pleisterwerken. De plaatsers van de simili-pleister waren echte vakmannen. Ik durf ze zelfs kunstenaars noemen. Je ziet dat die mannen deze bouwtechniek in hun vingers hebben en dat ze heel gedreven zijn om hun opdracht uit te voeren. Deze mannen willen echt eer uit hun werk halen.

Het is mooi om te zien hoe voorbijgangers nu blijven staan om de boeken in de etalage te bekijken maar ook om de gevel te bewonderen.’
Liesbeth De Raeymaecker, architect

Het stadscentrum van Aalst is een prachtige gevel rijker die de rijke geschiedenis van weleer uitstraalt. De architect heeft trouwens dit project ingediend om genomineerd te worden voor de V.VAK prijs 2022 uitgereikt door de Vereniging voor Aalsters Kultuurschoon.

Deze prijs winnen zou de kers op de taart zijn.
Meer weten? Contacteer ons om je project te bespreken.

22 Gevelrestauratie Aalst voor
22 Gevelrestauratie Aalst nab
ornamenten gevel Aalst boekhandel