Waren er buiten het millimeterwerk nog andere uitdagingen?
Matthias: “Een renovatie brengt meestal meer problemen met zich mee dan een nieuwbouw. Zo zijn er heel wat niet-voorziene werken bijgekomen. Gelukkig hebben we die allemaal kunnen uitvoeren binnen de vooropgestelde timing. Een voorbeeld van zo’n meerwerk waren de plafonds. De ruwbouw had een structurele brandeis van 60 minuten, zowel voor de wanden als de plafonds. Maar om die structurele weerstand te bekomen voor het plafond van de dakelementen, moest er een dubbele gipsplaat geplaatst worden langs de binnenzijde. Daar was in het ontwerp geen rekening mee gehouden. Dat probleem deed zich voor in het begin van het project, dus er moest onmiddellijk geschakeld worden zodat er geen vertraging zou komen op de volgende werken.”
Vincent: “Er zijn altijd wel uitdagingen. Technische kokers bijvoorbeeld. Die mondden uit in de centrale gangen die toegang verlenen tot de kamers. Weliswaar gepositioneerd zoals op plan. Doordat de stelregels niet zomaar konden doorlopen, hebben we samen met domus pro bekeken waar we best de verstevigen konden aanbrengen. Hierdoor zijn er ook nergens ongewenste uitstulpingen. Door onze knowhow te combineren en goed te communiceren over het project zijn er veel problemen vermeden. Beter voorkomen dan genezen.”
Matthias: “Snel schakelen is de grootste troef van domus. Toen er zich toch onverwachte omstandigheden voordeden waren we altijd in staat om meer dan 10 arbeiders bij te plaatsen. Zo liep de planning geen vertraging op.”
Vincent: “Het B&B Hotel vroeg om een secure aanpak. Aan de kant van Hotel d’Hane-Steenhuyse hebben we een verankering moeten maken in de welfsels van de Fnac die eronder zit. Dat plafond bestaat uit verstevigde ribben met daarop welfsels met een beperkte dikte van 80 mm. De stabiliteitsstudie verplichtte ons om de verankeringen tot 100 mm diep te voorzien. De boor moest dus centraal in de rib terechtkomen. Omdat er in de Fnac voor miljoenen euro’s aan apparatuur ligt, was het geen optie om een van de welfsels te perforeren… Aan de hand van de opmetingen van de landmeter hebben we dus tot op de millimeter boringen uitgevoerd. Daar heb ik enkele slapeloze nachten aan overgehouden.”