BRANDVEILIGE HOUTEN VLIESGEVEL VOOR BRUSSELSE SCHOOL

BRANDVEILIGE HOUTEN VLIESGEVEL VOOR BRUSSELSE SCHOOL

Houtskeletbouw en brandveiligheid gaan perfect samen. Werfleider Vincent Verheughe vertelt hoe domus wood een schoolgebouw voorzag van brandveilige vliesgevels met véél hout.

_MG_9185kopie

GORDIJNSTRUCTUUR

Een verouderde school in Anderlecht was toe aan een grondige renovatie én een uitbreiding (nieuwbouw). Het nieuwbouwgedeelte in betonskelet had 2 open gevels. De hoofdaannemer schakelde domus wood in voor een houten vliesgevel aan de zuid- en westkant. “Zo’n constructie noemen we ook weleens een gordijngevel. We verankeren houten prefabelementen aan stevige hoekankers in de ruwbouw. Samen vormen deze houtskeletelementen dan één geheel”, vertelt Verheughe.

HET VERLOOP VAN DE WERKZAAMHEDEN

De wanden werden in 10 werkdagen geproduceerd in het atelier van domus wood. Eerst zette de landmeter het assenstelsel uit in de ruwbouw. Daarna konden Vincent Verheughe en Ignace De Pré de controle uitvoeren op mogelijke afwijkingen in het betonskelet. “Dat is nodig, want de reële bouw komt niet altijd 100% overeen met de architecturale plannen. We moeten de afwijkingen kennen, zodat we de wanden nog kunnen aanpassen in het atelier”, zegt Verheughe.  Vervolgens werden de bevestigingsmaterialen aan de ruwbouw vastgemaakt en werden de wanden in ongeveer 5 werkdagen aan de ruwbouw bevestigd met behulp van een bouwkraan.

_MG_9167

DUURZAAM CONSTRUCTIEHOUT

De gevels werden opgetrokken in houtskeletbouw. “Daarvoor gebruikten we A2 gedrenkt vurenhout (SLS). Dit constructiehout is afkomstig vanuit duurzaam bosbeheer”, vertelt Verheughe. ‘’Voor elke boom die geveld wordt, wordt een nieuwe boom geplant.’’ Daarnaast werd een kwalitatieve OSB3-houtvezelplaat gebruikt aan de binnenzijde van de wand en een houtvezelcementplaat aan de buitenzijde. Tussen de SLS-structuur van de wand en de OSB-plaat plaatste domus wood een intelligent dampscherm.

ISOLEREND, BRANDWEREND JASJE

Het voordeel van een vliesgevel in houtskelet is dat zo’n ‘jasje’ thermisch en akoestisch isoleert, wat het EPB-verslag ten goede komt. Bovendien beschermt de vliesgevel het gebouw tegen vocht. Maar de belangrijkste troef is de brandveiligheid van de materialen, die de veiligheid van de leerlingen garandeert. “De hoge brandweerstand EI60 van de wandopbouw verzekert het schoolcomplex van een hoge brandveiligheid’’ zegt Verheughe. “Het controleorgaan van de fabrikant test álle materialen in de opbouw van de houtskeletstructuur vooraleer ze op de markt komen. Daarbij worden de nodige brandattesten geleverd.

“De hoge brandweerstand EI60 van de wandopbouw verzekert het schoolcomplex van absolute brandveiligheid.”

_MG_9215kopie

FLEXIBEL CANVAS

De hoofdaannemer wou de gevel afwerken met crepi-gevelbepleistering. “Een hele uitdaging, want hout heeft een levendig karakter. Het zet uit en het krimpt. Crepi is daarentegen absoluut niet elastisch. Als we niet uitkeken, zouden er scheuren ontstaan in de bepleistering. Daarom hebben we tussen elke houtcementvezelplaat een voeg van 3 mm gelaten. Dit was letterlijk millimeterwerk bij de prefabricatie van de wanden. Alle plaatsingsvoorschriften van de fabrikant zijn hierbij op de letter gevolgd om de duurzaamheid van de afwerkingslaag te garanderen. Op die manier hebben we een canvas gecreëerd waarop de crepi zijn volledige levensduur kan uitzitten, zonder één scheur.”

domus wood verzorgde later de binnenafwerking van het gebouw, zoals de plaatsing van versterkte, brandwerende gipsgevelplaten en een leidingspouw op de OSB voor de technieken.

Meer weten over de activiteiten van domus wood? Contacteer ons op 09 395 61 30

Bouwheer
Locatie
Ontwerpteam
Project Management
TYPE WERK Nieuwbouw
Studiebureau
Toezicht der werken
Bestelbedrag
Realisatiejaar 2020

houtskeletbouw

brandveilig