De oorzaak van een vochtprobleem kan u gemakkelijk zelf vaststellen.

De oorzaak van een vochtprobleem kan u gemakkelijk zelf vaststellen.

Een vochtprobleem kan je niet negeren. Vocht in gebouwen is een hardnekkig probleem. Iedereen denkt bij natte muren in de eerste plaats aan oudere gebouwen, maar ook in een nieuwbouw komen vochtproblemen voor.

Vocht zoekt altijd zijn weg en komt in verschillende vormen terug. Om een vochtprobleem op te lossen, moet u de juiste oorzaak kennen.
In dit artikel maken we u wegwijs in de meest voorkomende vochtproblemen, hoe u ze kan herkennen en hoe u ze kan (laten) oplossen. Is deze woning droog?

In gebouwen komt vocht in een zestal verschillende vormen voor: opstijgend vocht, vocht door slagregen, lekken, condensatie/schimmel, bouwvocht en vocht in de vorm van hygroscopische zouten die zich vastzetten op de muur.
We bespreken ze één voor één zodat u gemakkelijker de juiste professional kan aanspreken om het probleem te verhelpen.

Vaak wordt bij een vochtprobleem de aannemer of de architect met de vinger gewezen, maar die zijn niet altijd de schuldige.

_21_0044

Lekken

Een lek herkent u aan een permanente vochtige plek die groter wordt wanneer u sanitaire toestellen gebruikt of de verwarming aanzet. Vaak komen ze voor aan de doorgang van een leiding of een afvoer, maar aangezien water altijd een weg zoekt kunnen lekken in afvoerkanalen zich ook verder manifesteren.
Het oplossen van dit probleem is relatief gemakkelijk en goedkoop als het lek snel gevonden kan worden. Wanneer er zich ondertussen al schimmels en meer bepaald houtzwammen ontwikkelden, kan de behandeling zeer complex en duur worden. Voor de behandeling van huiszwammen contacteert u daarom best een gespecialiseerde firma zoals DomusTech.

overzicht activiteiten Arte _ Tech_compressed1

Condensatie

Condensatieproblemen komen vooral voor in koudere periodes en bij de productie van veel waterdamp. Als de warme en vochtige lucht uit een badkamer of een keuken in contact komt met een veel koudere muur, zoals die van een slaapkamer, dan condenseert de waterdamp in druppels op het koude oppervlak. Vooral op muren die noord en noordoost gericht zijn en ter hoogte van koudebruggen komen condensatieproblemen voor. Zij uiten zich door de aanwezigheid van condensschimmel, kleine zwarte schimmelvlekjes met een typische muffe geur.
De oplossing van condensproblemen bestaat uit een aangepast isolatie- en ventilatieplan, eenvoudig qua principe, maar in de praktijk soms héél moeilijk qua uitvoering.

afbladerende verf domus tech

Bouwvocht

Tijdens de bouw van een woning en in de 6 maanden nadat een gebouw winddicht is gemaakt, komt bouwvocht regelmatig voor. Grote vochtplekken vormen zich op binnenmuren en vloeren als gevolg van de condensatie van het vocht dat in de bouwmaterialen zit en niet weg kan.

Het is echt geen uitzonderlijk fenomeen, maar eenvoudig op te lossen. Een bouwdroger die het gebouw opwarmt en goede ventilatie verdrijven het bouwvocht.

Opstijgend vocht

Dit is een probleem dat men vooral in oudere woningen aantreft. Bij woningen die opgetrokken werden vóór 1950 werd meestal geen vochtkering of afdichtingslaag tussen de fundering en de eerste rij stenen werd geplaatst. Ook bij recentere woningen waar de vochtkering op de verkeerde manier uitgevoerd werd, komt dit probleem voor.

Opstijgend vocht herkent u aan vochtplekken met eventueel salpetervorming en afbladderende verf op muren die rechtstreeks in contact staan met de grond en dit tot op een hoogte van enkele centimeters boven de plint tot zelfs op een meter hoogte. Het komt dus enkel voor op gelijkvloerse verdiepingen of in de kelder.
Om dit vochtprobleem te herstellen, schakelt u best een gespecialiseerde firma in zoals DomusTech.

Wij injecteren de muren onderaan met een speciale injectiehars die na verharding een beschermende laag vormt. Het opstijgend vocht wordt tegengehouden en de vochtige muren kunnen drogen.

regen vochtbestrijding domus tech

Slagregen

Hevige regenbuien veroorzaken soms doorslagvlekken op gemetselde muren. Door de regen en de wind wordt het vocht doorheen het metselwerk geduwd.
U herkent dit door concentrische cirkels rond de plek waar het water doorsijpelt. Soms ziet u ook salpetervlekken.

Hoe lost u dit op? Door een waterwerend product, geschikt voor poreuze ondergronden, aan te brengen op de muur. Het product wijzigt het uitzicht van de ondergrond niet, maar stoot wel de regen af. Dat hiermee ook vervuiling wordt geweerd, is goed meegenomen. De ondergrond kan nog steeds ademen en is doorlaatbaar voor waterdamp.
Het werkt op beton, metselwerk, plamuur, natuursteen en andere ondergronden.
Dergelijke werken worden bij voorkeur door een professionele firma zoals DomusTech uitgevoerd.

zouten1

Hygroscopische zouten

Hygroscopische zouten zijn zouten die vocht kunnen aantrekken uit de omgevingslucht. De vochtvlekken lijken enigszins op opstijgend vocht maar hebben een compleet andere oorzaak. Hygroscopische zouten komen vooral voor in ruimtes die vroeger als stallingen gebruikt werden of bij lekkende rioleringen en beerputten.
Het is niet enkel een esthetisch probleem, het metselwerk kan aangetast worden en de muur droogt gewoonweg niet op.
Domus Tech biedt u een oplossing waarbij de hygroscopische muurzouten achter een damp- en waterdichte afscherming geïsoleerd worden.
Wilt u in het kader van een renovatieproject dit vochtprobleem behandelen?
Plan dit dan in het begin van de werken in. De droogtijd van de afwerkingslaag na de vochtbehandeling is immers vrij lang.

U ziet dat een vochtprobleem in een gebouw verschillende oorzaken kan hebben.
Soms kan u het zelf oplossen, soms is een gespecialiseerde firma zoals DomusTech nodig om op een deskundige manier het vochtprobleem aan te pakken.
Hebt u dus last van opstijgend vocht, vocht door slagregen, muurzouten, schimmels of houtzwammen?

Stuur ons enkele foto’s via gratis-vochtdiagnose
Wij nemen spoedig contact met u op en bekijken hoe we het vochtprobleem kunnen aanpakken.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan

vochtdiagnose domus tech