Huiszwam bestrijden

schimmel in huis
schimmelbestrijding

Domus Tech laat bij de bestrijding van de huiszwam niets aan het toeval over. De schimmel is best wel destructief en verspreidt zich gemakkelijk in ander hout van de aangetaste woning. Een correcte diagnose en afdoende behandeling zijn absoluut noodzakelijk.

Uiterlijke kenmerken

De aanwezigheid van zwammen is merkbaar aan een muffe geur in huis, kubusvormige barsten in het hout en een poederige houtstructuur. Bij het tikken op het hout is een doffe klank hoorbaar en het hout verzacht, vervormt en verkleurt. Het vruchtlichaam van de zwammen zelf is herkenbaar aan de cirkel- of ellipsvorm en aan de bruinrode kleur met witte randen.

Oorzaken

De naam huiszwam mag dan al vriendelijk en huiselijk klinken, de schimmel is toch behoorlijk destructief. Hij ontstaat uit sporen die zich nestelen op hout dat minimum 20% aan vocht bevat of in slecht verluchte ruimtes met een vochtigheidsgraad vanaf ca. 70%. Meestal hebben de betrokken woningen dus ook met een vochtprobleem te kampen. Het zijn vooral wat oudere panden met veel hout erin verwerkt.

Gevolgen

Als de huiszwam vrij spel krijgt, kunnen de gevolgen best wel groot zijn. Zo veroorzaakt de schimmel droogrot of houtrot en tast hij de cellulose van hout aan. Dat maakt het hout broos en zacht tot het uiteindelijk verpulvert. Omdat balken dan hun draagkracht verliezen, wordt de structuur van de woning gevaarlijk onstabiel. Bovendien tast een zwam in huis de gezondheid van de bewoners aan. Veel voorkomende klachten zijn infecties aan de luchtwegen of ademhalingsproblemen.

Efficiënte bestrijding

Huiszwam bestrijden is vanwege de grote complexiteit voer voor specialisten. Bovendien verspreiden de sporen zich gemakkelijk om zich opnieuw op andere plaatsen in het pand te nestelen.

Specialisten van Domus Tech stellen na een grondige analyse een diagnose. Voor de behandeling sluiten ze de ruimte volledig af en verwijderen ze het besmette hout- en metselwerk. Dat wordt nadien vernietigd. De aanbreng van een zwamdodend chemisch product houdt de vorming van nieuwe schimmels tegen.

Bovendien onderzoekt het team ook de oorzaak van de aanwezigheid van huiszwam en zorgt het ervoor dat het probleem zich niet meer herhaalt.