Tuinpaviljoen

Huiszwambehandeling voor tuinpaviljoen

Het tuinpaviljoentje van het Zwartzusterklooster in Oudenaarde stond al enkele jaren te verkommeren. Omdat het stadsbestuur een openbaar toegankelijk park wil maken van de tuin, werd ook het paviljoen gerestaureerd. En daarvoor was de hulp van domus tech nodig, want het charmante gebouwtje zat vol huiszwam.

behandeling zwam

ALERTE ARCHITECTE

Jan Roegiers, technisch-commercieel adviseur bij domus tech, legt uit hoe het stadsbestuur bij domus tech terechtkwam. “We gaven een studienamiddag over huiszwam aan vastgoedprofessionals. Toevallig was er een architecte van de stad Oudenaarde aanwezig. Zij herkende de huiszwam in het tuinpaviljoen en kwam meteen in actie. Er werd een openbare aanbesteding uitgeschreven en die heeft domus tech gewonnen.”

 

INSTORTINGSGEVAAR

Maar wat is huiszwam nu precies? “Niet elke zwam is een huiszwam”, waarschuwt Roegiers. “Om zeker te zijn dat je de zwam juist laat behandelen, laat je eerst een analyse maken door een professional.” Een afspraak maken met een professional laat je best niet te lang op je to do-lijstje staan. De huiszwam is namelijk helemaal niet onschuldig. Het tast hout in snel tempo aan en ondermijnt uiteindelijk de volledige stabiliteit van je woning. Denk maar aan de steunbalken boven een deuropening, of de balken waarop je houten vloer steunt. “Als die houten elementen aangetast worden door huiszwam, stort het metselwerk of je vloer gewoon naar beneden”, waarschuwt Roegiers.

zwam

HUISZWAM HERKENNEN

Zolang de huiszwam voldoende vocht vindt om zich te voeden, ziet hij eruit als een soort van witte spons of als spinnenrag (het mycelium). Huiszwam verraadt zichzelf ook door een muffe geur, kubusvormige barsten in het hout en een doffe klank als je op het hout tikt. Het grote gevaar? De schimmel kan ook andere bouwmaterialen overgroeien of binnendringen. Zo kan de huiszwam door het metselwerk of achter het pleisterwerk groeien. Afhankelijk van diverse factoren, ontwikkelt de huiszwam een roodbruin vruchtlichaam dat regelmatig miljarden sporen uitspuwt. Die verspreiden zich met de lucht en kunnen nieuwe huiszwammen vormen. Omdat huiszwam dol is op hout en vochtigheid, vind je hem vooral in oudere (verwaarloosde) gebouwen zoals het tuinpaviljoen van de Zwarte Zusters.

20200714_161320

BEHANDELING VAN HET TUINPAVILJOEN

domus tech onderzocht eerst de verspreiding van de huiszwam in het paviljoen en bracht de stabiliteitsproblemen in kaart. Al het aangetaste hout werd verwijderd en vernietigd. Ook alle bepleistering in een straal van 1 meter (of meer waar nodig) werd afgekapt. Daarna werd het aangetaste oppervlak gebrand. Tot slot werden de aangetaste muren besproeid en geïnjecteerd met een zwamdodend product (fungicide) zodat nieuwe schimmels geen kans meer krijgen.

Het tuinpaviljoen wordt verder in ere hersteld en kan rond 2025 zijn eerste bezoekers ontvangen!

Heb je een vermoeden van een huiszwam? Aarzel niet, en neem tijdig contact op voor een bezoek ter plaatse. Vraag uw gratis diagnose aan of contacteer ons via mail op 09 395 61 10. Onze specialisten helpen je graag verder.