Gents herenhuis aan de waterkant

waterkant
waterkant

Vanop de Kraanlei zie je een aantal van de authentieke historische gevels die zo typisch zijn voor de Gentse binnenstad. Bijzonderheid: ze staan allemaal in het water. domus arte renoveerde in 2018 één van deze verwaarloosde schoonheden. Vanop het water.
 

2 maanden tijd

De gevel uit de 19e eeuw is eigenlijk de achtergevel van een van de winkels in de drukbezochte Langemunt. De eigenaar, een investeerder, moest dringend iets doen aan de vervallen gevel. “We hadden nauwelijks 2 maanden tijd om de gevel te renoveren”, vertelt projectleider Paul. “Maar doordat we alle werkzaamheden door onze eigen mensen konden laten uitvoeren, verloren we geen tijd in de planning.”
 

Stelling te water

De vakmannen van domus arte konden gewoon naar binnen via de winkelingang, maar moesten de werken uitvoeren vanop het water. “Mijn collega heeft een bedrijf gevonden dat vlotten verhuurd die tot 1000 kg kunnen dragen. We hebben er eentje gehuurd om een stelling te kunnen bouwen aan de achtergevel. Die was uiteraard ook verankerd in de gevel. Tot slot hebben we onderaan een plankenconstructie gemaakt zodat het puin niet in het water zou vallen”, vertelt Paul.
 

Struiken op het balkon

Door een volledig verkeerde afwatering van het regenwater kreeg de gevel het jarenlang zwaar te verduren. Er kon zelfs een heuse struik groeien op het kleine balkon. domus arte zorgde voor nieuwe aflopen en herstelde plaatselijk het dak.
 

Zacht wit gekaleid

domus arte verwijderde de oude gevelbepleistering en kaleide het geheel. “Dankzij een goede onderlaag hebben we blutsen en builen subtiel opgevangen”, vertelt Paul. De gevel werd daarna geschilderd met een natuurlijke kalkverf in gebroken wit. De plint van het gebouw hield nog een verrassing in. “Onder de cementlaag zat blauwe natuursteen die we terug blootgelegd hebben. Hier en daar zat er jammer genoeg ook wat baksteen tussen de arduin. Die bakstenen hebben we grijs geverfd om ze minder opvallend te maken.”
 

Het oude ritme hersteld

De vier uitspringende kolommen, de ornamenten boven elke zuil en hun voet werden zo goed mogelijk hersteld. “We wilden het ritme van het oude ontwerp bewaren. Ook de kelderramen, vlak boven het water, waren destijds verbreed geweest. Dat klopte niet meer in het geheel. Met een paar aanpassingen hebben we er terug één harmonieus lijnenspel van gemaakt.”  
 

Leuk weetje

Vóór de renovatie stond er bovenaan de gevel in metalen letters VLLI CRTA DOMS. De eigenaar voelde er weinig voor om de metalen letters te laten restaureren, maar domus arte was geïntrigeerd door hun betekenis. Na enig opzoekwerk bleek het een zinspeling op NULLI CERTA DOMUS, wat Latijn is voor ‘niemand bezit voor eeuwig een huis’ (Vergilius). “We vonden dat deze letters gewoon deel uitmaakten van het huis, dus hebben we besloten om ze opnieuw op de gevel te schilderen”, aldus Paul.

waterkant 1
waterkant
waterkant
waterkant