Laag-energiewoningen en passiefhuizen

Laag-energie en passief
Laag-energie en passief
Laag-energie en passief
Laag-energie en passief
Laag-energie en passief
Laag-energie en passief
Laag-energie en passief
Laag-energie en passief

Domus Wood besteedt bij zijn bouwprojecten bijzonder veel aandacht aan duurzaam bouwen en vervangt in een woning of bedrijfspand de traditionele energiebronnen door duurzame alternatieven.

Tegelijk bouwde het team een stevige reputatie uit op het vlak van lage-energiewoningen en passiefhuizen. Daarbij is het belangrijk de buitenschil van het pand lucht- en winddicht te bouwen en het pand optimaal te isoleren om zo energie te besparen. Domus Wood houdt al in de tekenfase met al die belangrijke elementen van energiezuinig bouwen rekening.

Lage-energiewoningen

Lage-energiewoningen streven naar een K-peil van maximaal K30. Dat leidt tot liefst 50% minder energieverbruik in vergelijking met een traditionele woning. En dat merk je aan de energiefactuur zonder aan comfort in te boeten. Uitstekende isolatie, luchtdichtheid en een doordachte positie van ramen zorgen voor een energiezuinige woning. Dan zorgt in de winter het invallende zonlicht voor voldoende verwarming.

Passiefhuis

De kenmerken van een passiefhuis zijn nagenoeg dezelfde als die van een lage-energiewoning. Maar bij passief bouwen ligt het energieverbruik nog lager. Dat kan alleen door het gebruik van nieuwe technologie in de plaats van traditionele energiebronnen. Het esthetische, functionele en energiezuinige gaan in een passiefhuis of ecologisch bouwen naadloos samen.

Strenge criteria

De criteria om van een lage-energiewoning of passiefhuis te spreken zijn streng en onverbiddelijk. En ze zijn alleen te bereiken door het gebruik van specifieke technieken en geavanceerde technologie.

Domus Wood beschikt over meer dan 30 jaar ervaring. De teams beheersen de complexe materie van energieneutraal bouwen en ecologisch bouwen. Ze houden van het ontwerp tot de oplevering alle stappen strak in de hand. Dankzij doorgedreven isolatie, optimale luchtdichtheid en balansventilatie voldoen de panden die ze bouwen aan de strengste eisen. Na een blowerdoortest leveren ze een certificaat over de luchtdichtheid af.

Duurzame en lichte constructie

Houtskeletbouw is een optimaal en duurzaam concept voor zowel nieuwbouw, verbouwing als renovatie. Dankzij de lichte constructie kan in vele gevallen een lichtere fundering volstaan. Ook bij verbouwingen is het meestal niet nodig om de bestaande structuur te verzwaren. Daardoor komt er meer budget vrij voor de afwerking van de woning. Een ander voordeel is dat bij houtskeletbouw de volledige binnenwand geïsoleerd is. Een spouwmuur is dan niet nodig en dat betekent plaatswinst.

Luchtdichtheid en isolatie zijn belangrijk om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Passiefhuizen en klimaatplafonds gaan overigens bijzonder goed samen. Omdat het luchtdebiet dan niet wordt bepaald door de warmte- en koudebehoefte in het pand zijn er minder luchtbewegingen. Zo ligt het ventilatievoud (een maat voor ventilatie) lager en blijft het interieur langer schoon. Bovendien zijn klimaatplafonds vanwege de verwarming op lage temperatuur bijzonder energiezuinig.