Opstijgend vocht

opstijgend vocht
Vochtbestrijding

Opstijgend vocht herkennen

Opstijgend vocht kan alleen voorkomen op het gelijkvloers of in de kelder.

Verkleurt of brokkelt de pleister af? Ziet u witte zoutkringen (salpeter) of schimmel op de muren? Komt het behangpapier los? Hangt er een muffe geur in huis? Dan is de kans groot dat u met opstijgend vocht te maken heeft.

Oorzaken

Vochtige muren komen doorgaans voor in oudere woningen daterende van voor 1945. Een verouderde fundering die het grondwater absorbeert en niet voorzien is van een vochtkering is de oorzaak van opstijgend vocht.

Het fenomeen kan ook in nieuwe woningen opduiken als de waterkerende folie verkeerd werd aangebracht of beschadigd geraakte tijdens een verbouwing. Ook constructiefouten, een gebrekkige ventilatie, een defecte dakgoot en bepaalde huishoudelijke activiteiten werken opstijgend vocht of vochtproblemen in het algemeen in de hand.

Gevolgen van vocht in huis

Door vocht in de muren te hebben, duurt het langer om een woning op de juiste temperatuur te brengen en te houden. Door opstijgend vocht te behandelen houdt u de energiekosten onder controle.

Bovendien is opstijgend vocht ongezond. Meerdere wetenschappelijke onderzoeken leggen verbanden tussen een vochtig huis en problemen met de luchtwegen of allergieën. Onder meer door het inademen van sporen verspreid door schimmels en zwammen. Door vochtproblemen aan te pakken zorgt men voor een gezonder binnenhuisklimaat.

Vochtige muren die langdurig nat staan, kunnen op lange termijn de stabiliteit van uw woning in gevaar brengen en de waarde van uw woning doen dalen.

Vocht bestrijden

De injectiemethode wordt doorgaans gebruikt om vocht in de muren te bestrijden. Hierbij wordt er een vochtwerende barrière gevormd. Zodoende maakt opstijgend vocht geen kans meer en kunnen uw natte muren drogen.

Is er een te sterke concentratie aan salpeter of witte vlekken in de muren, kan er geopteerd worden om een waterdicht noppenmembraan te plaatsen. Deze fungeert als afdichtingslaag. Op deze manier maakt de pleister nergens contact met het door zouten verontreinigde metselwerk.

Het behandelen van opstijgend vocht gebeurt best bij het begin van de renovatiewerken, aangezien de droogtijd na de behandeling van de muren vrij lang is. Zodoende loopt u renovatieproject geen vertraging op.

Onder bepaalde voorwaarden kan u beroep doen op de renovatiepremie voor het behandelen van opstijgend vocht.

Vochtproblemen gaan nooit vanzelf weg. Hoe langer je wacht om vocht in muren te bestrijden, hoe meer schade het kan aanrichten.

Wees er dus vroeg bij en contacteer ons vandaag nog voor een vrijblijvende analyse!