domus bundelt de krachten voor B&B Hotel Gent

domus bundelt de krachten voor B&B Hotel Gent

Boven de Fnac in de Veldstraat in Gent werd het nieuwe B&B Hotel gebouwd. Het hotel strekt zich uit over de Veldstraat, Voldersstraat en Korte Meer. De opdrachtgevers, Willy Tans nv en Bruvaco nv, stelden Vandenbussche aan als hoofdaannemer om het ontwerp van Abscis Architecten uit te voeren. Hoewel Vandenbussche oorspronkelijk alleen domus wood inschakelde als onderaannemer, kwamen domus pro en domus tech al snel in beeld om de gehele binnenafwerking te realiseren en betonherstellingen uit te voeren. “Het hotel is een prachtig voorbeeld van hoe drie afdelingen van domus team hebben samengewerkt.”

_MG_0040

Welke werkzaamheden zijn er uitgevoerd?

Vincent Verheughe (werfleider domus wood): “Het B&B Hotel is een renovatie van een bestaand gebouw. Domus wood heeft als ruwbouwaannemer de houtskeletstructuur voorzien. Het oude betonskelet werd volledig gestript door de hoofdaannemer. Tegen het bestaande betonskelet hebben we geprefabriceerde ruwbouwgevels geplaatst die in onze atelier werden gemaakt. Zo hebben we het hotel heropgebouwd. Die techniek wordt tegenwoordig veel toegepast. Houtskelet is dan ook voordelig voor je EPB-score en is een lichte constructie, waardoor de funderingen niet aangepast moeten worden.”

 

Wat was de rol van domus pro?

Matthias Vertez (freelance projectcoördinator bij domus pro): “Domus pro heeft alle wanden en plafonds verzorgd. Die moesten voldoen aan hoge eisen op vlak van brandwering en akoestiek en zo slank mogelijk worden uitgevoerd om de bruikbare oppervlakte van de hotelkamers te maximaliseren. Alle wanden zijn dan ook uitgezet met landmeters om tot op de millimeter te kunnen werken, want zelfs het schilderwerk is goed voor nog eens twee millimeter extra!”

_MG_6388

Waren er buiten het millimeterwerk nog andere uitdagingen?

Matthias: “Een renovatie brengt meestal meer problemen met zich mee dan een nieuwbouw. Zo zijn er heel wat niet-voorziene werken bijgekomen. Gelukkig hebben we die allemaal kunnen uitvoeren binnen de vooropgestelde timing. Een voorbeeld van zo’n meerwerk waren de plafonds. De ruwbouw had een structurele brandeis van 60 minuten, zowel voor de wanden als de plafonds. Maar om die structurele weerstand te bekomen voor het plafond van de dakelementen, moest er een dubbele gipsplaat geplaatst worden langs de binnenzijde. Daar was in het ontwerp geen rekening mee gehouden. Dat probleem deed zich voor in het begin van het project, dus er moest onmiddellijk geschakeld worden zodat er geen vertraging zou komen op de volgende werken.”

Vincent: “Er zijn altijd wel uitdagingen. Technische kokers bijvoorbeeld. Die mondden uit in de centrale gangen die toegang verlenen tot de kamers. Weliswaar  gepositioneerd zoals op plan. Doordat de stelregels niet zomaar konden doorlopen, hebben we samen met domus pro bekeken waar we best de verstevigen konden aanbrengen. Hierdoor zijn er ook nergens ongewenste uitstulpingen. Door onze knowhow te combineren en goed te communiceren over het project zijn er veel problemen vermeden. Beter voorkomen dan genezen.”

Matthias: “Snel schakelen is de grootste troef van domus. Toen er zich toch onverwachte omstandigheden voordeden waren we altijd in staat om meer dan 10 arbeiders bij te plaatsen. Zo liep de planning geen vertraging op.”

Vincent: “Het B&B Hotel vroeg om een secure aanpak. Aan de kant van Hotel d’Hane-Steenhuyse hebben we een verankering moeten maken in de welfsels van de Fnac die eronder zit. Dat plafond bestaat uit verstevigde ribben met daarop welfsels met een beperkte dikte van 80 mm. De stabiliteitsstudie verplichtte ons om de verankeringen tot 100 mm diep te voorzien. De boor moest dus centraal in de rib terechtkomen. Omdat er in de Fnac voor miljoenen euro’s aan apparatuur ligt, was het geen optie om een van de welfsels te perforeren… Aan de hand van de opmetingen van de landmeter hebben we dus tot op de millimeter boringen uitgevoerd. Daar heb ik enkele slapeloze nachten aan overgehouden.”

_MG_6381

Hoe kwamen jullie in contact met de opdrachtgever?

Matthias: “Vandenbussche zocht een onderaannemer voor houtskelet. Dat werd domus wood, omdat we gespecialiseerd zijn in hout en daar ook voor gekend staan. domus pro kwam pas later in beeld. Wij werden aangesteld door de Tans Group en dus niet door hoofdaannemer Vandenbussche. Daardoor hebben we wel Vandenbussches vertrouwen moeten winnen. Maar van zodra we bewezen hadden dat we specialisten zijn in ons vak verliep de samenwerking vlot.”

_MG_0035

Ook domus tech werkte mee aan het hotel.

Vincent: “Toen de hoofdaannemer het betonskelet van de Volderstraat begon te strippen, ontdekten de arbeiders al snel betonrot. Toen is domus tech erbij geroepen. Ook zij hebben heel snel geschakeld om de timing niet in het gedrang te brengen. Binnen de week kon domus tech starten met de sanering en de herstelling van het beton.”

Matthias: “Het is aangenamer om te starten op een werf waar al collega’s aanwezig zijn. Op deze werf was dat niet anders. Door de aanwezigheid van domus pro en domus wood konden we onze collega’s wegwijs maken, in het complexe transportverhaal bijvoorbeeld. Het transport vroeg op zichzelf al een heuse planning omdat het hotel middenin een voetgangerszone in het centrum ligt. Laden en lossen kon alleen in bepaalde zones op bepaalde tijdstippen. De organisatie van de werf was een van de grootste uitdagingen. Uiteindelijk zijn alle werken binnen de vooropgestelde deadline opgeleverd. We kijken positief terug op het project: domus heeft zijn onderlinge samenwerking verbeterd en we hebben nogmaals bewezen dat dit soort projecten ons op het lijf geschreven is.”

Momenteel worden de laatste retouches en de schilderwerken uitgevoerd. Op 16 december 2020 werd het project opgeleverd. Het hotel moest nog even wachten om gasten te verwelkomen. Het hotel kon zijn deuren openen een paar weken geleden.

houtskelet

wanden

plafonds

betonrot