Achterhuis in het Prinsenhof

achterhuis domus arte 1
achterhuis domus arte 2

Het Gentse prinsenhof was in 1500 de geboorteplaats van niemand minder dan Keizer Karel. De koninklijke plek had meer dan 300 kamers, een lusthof en een eigen dierentuin. domus arte drukte in 2017 zijn stempel op deze bijzondere historische site: we renoveerden een achterhuis met originele elementen uit de tijd van Karel V.
 

Verborgen parel

In het Prinsenhof staat een statig herenhuis, met achter de grote poort een stadstuin en een eeuwenoud koetshuis met twee verdiepingen. Enkele jaren geleden verbouwde het inwonende gezin het hoofdgebouw met zin voor precisie en detaillering. Dat waren ook hun eisen voor het achterhuis. In 2017 restaureerde domus arte dit stukje beschermd stadszicht onder begeleiding van 360 Architecten en onder het toeziend oog van de Cel Erfgoed.
 

Behoud van originele structuur

“Het achterhuis was er redelijk slecht aan toe”, vertelt projectleider Paul. “We hebben de zware constructies kunnen houden, maar de rest moest grondig aangepakt worden. In het gebouw zaten zware eiken moerbalken – een houtskeletbouw avant la lettre zeg maar – waarvan we er heel wat konden behouden. Om de stabiliteit te garanderen hebben heeft domus tech de oude structuur wel verstevigd met balkkoprestauraties.”
 

Terug in de pas

De moerbalken van de eerste verdieping waren volledig uit de pas. “Het verschil tussen het hoogste en laagste punt was 15 centimeter”, herinnert Paul zich. “Het was onmogelijk om de balken terug recht te trekken. Daarom hebben we ze uitgevuld met eiken stukken zodat we er terug een vlakke vloer op konden leggen. De oude plankenvloer moesten we volledig vervangen, maar we hebben terug voor eik gekozen om de originele look te bewaren.”
 

Ingezakt dak

Ook het dakgebinte was zwaar toegetakeld. De goten lekten en het regende al jaren binnen door een kapotte lichtstraat. Bovendien was het dak gedeeltelijk ingezakt. “Door steunberen van zo’n anderhalve meter hebben we het dak toch 20 centimeter kunnen optillen”, vertelt Paul. Het dak werd geïsoleerd met PU en terug bedekt met een imitatie van de originele Boomse pannen. “Die zijn minder fragiel en meer wind- en waterdicht dan de echte oude Boomse pannen”, verklaart Paul.
 

Binnen en buiten gekaleid

Vochtproblemen zijn onvermijdelijk in gebouwen van een dergelijke leeftijd. domus tech werd ingeschakeld om het opstijgende vocht aan te pakken. Het metselwerk aan de voorgevel werd gerestaureerd en de natuursteen gereinigd. De buitengevel en de binnenmuren werden gekaleid, ook een specialiteit van domus arte.
 

In ere hersteld

Het achterhuis werd afgewerkt met verrassende details zoals fijn stalen schrijnwerk en een pivoterende deur die binnen en buiten in elkaar laat overvloeien. Na een jaar renoveren herwon het historische achterhuis haar eeuwenoude charme.

 

Wilt u meer weten over dit type realisaties? Of heeft u een gelijkaardige uitdaging? Aarzel niet om ons te contacteren. We helpen u graag verder.

(foto’s Alexander Meeus)